Utrustning för ryttare och häst

Hästar och ridsport är ett intresse som många människor delar. Det är något mycket speciellt med att få umgås med stora och kraftfulla djur, samtidigt som man har möjlighet att utöva sin favoritsport. I Sverige är ridsporten mycket stor och människor i alla åldrar älskar allt som hästvärlden har att bjuda på.

Det absolut viktigaste när man hanterar hästar och rider, är att man är skyddad. Hästen är ett mycket starkt djur och kan komma upp i väldigt hög fart och det är inte ovanligt att olyckor lätt kan ske.

Precis som när man cyklar är det krav på att ha en godkänd ridhjälm. Hjälmen ska vara ordentlig vadderad och kan med fördel även ha ett hakskydd, som skyddar hakan om man skulle råka ramla av. När du köper en ridhjälm är det viktigt att du provar ut ett flertal hjälmar innan, för att vara säker på vilken storlek som passar just dig. Om hjälmen är för stor eller för liten så kommer den inte att ge ett fullständigt skydd och kan i vissa fall göra mer skada än nytta. Skulle det vara så att du råkar ut för ett fall från en häst och hjälmen får sig en smäll, är det mycket viktigt att man kasserar hjälmen. Trots att hjälmen till ytan kan se hel ut, så kan det ha skett en spricka och hjälmen kommer då inte fungera som den ska.

Utöver hjälm är det viktigt att ha ordentliga skor på sig. Många menar att ridskor eller stövlar inte har så stor betydelse, men sanningen är att denna typ av skor är specifikt framtagna för ryttarens säkerhet. Skorna som du använder dig av ska ha en klack. Klacken får dock inte vara för hög, men får heller inte vara obefintlig. Att rida med gympaskor är därför inte att föredra. Under en ridtur kan en hel del skumpiga turer förekomma och har skon ingen klack, finns det risk att foten glider igenom stigbygeln och du kan på så sätt fastna med foten.

Värre situationer kan förekomma om hästen skulle bli rädd och börja skena. Har foten då fastnat och ryttaren faller av finns det risk att man blir släpandes efter hästen. Ju längre man hänger kvar, desto räddare blir hästen och det finns en stor chans att både häst och ryttare kan skada sig mycket allvarligt.

Det är dock inte enbart ryttaren som behöver rätt typ av utrustning för att ritten ska bli så bra som möjligt. Självklart behöver även hästen ha rätt typ av utrustning för att må bra. För att du ska kunna styra hästen behöver du se till att hästen har ett träns i rätt storlek och som inte klämmer eller skaver på något sätt. Naturligtvis är en sadel att föredra och även här är det lika viktigt som med ridhjälmen, att man har valt rätt storlek och sadel för sitt ändamål. En ny sadel kan oftast kännas obekväm och hård, precis som nya skor känns för människor. Eftersom sadeln är tillverkad i läder så kommer den så småningom att formas efter hästens kropp